Lära sig spanska tips – Våra 12 bästa tips för att lära sig spanska!

Våra bästa lära sig spanska tips

Ta snabbaste vägen med hjälp av våra bästa ”lära sig spanska tips”. Alla kan lära sig spanska med rätt motivation och rimlig målsättning!

Börja med en riktig nybörjarkurs

Lära sig spanska tips 1:

Det kan tyckas självklart men är ändå värt att nämna. Bästa sättet att lära sig spanska är att börja med en nybörjarkurs i spanska på din ort. Du kommer igång och får en bra grund. Det är bra för motivationen och du träffar studiekamrater som du förhoppningsvis även kan studera med. Nybörjarkurser i spanska kan man hitta hos de etablerade kursarrangörerna till exempel Medborgarskolan, ABF, PRO:s cirkelverksamhet eller liknande. Längre ner på sidan hittar du länkar till spanskakurser på din ort. 

Med en bra webbplats eller app som komplement kan du lära dig bra meningar och ord på kort tid. Inlärningen blir roligare om du lär dig sådant som du kan använda i praktiken med en gång. Till exempel för att beställa mat på restaurangen eller när du är på stan och handlar.


Var tydligt med ditt slutmål

Lära sig spanska tips 2:

Det är viktigt att man är på det klara med vad man förväntar sig uppnå och vad som är slutmålet. Att lära sig spanska flytande, om det är ambitionen, tar längre tid. Att kunna prata lite grann och förstå daglig konversation hyfsat går snabbare. Var realistisk!

Ha tålamod

Lära sig spanska tips 3:

Nybörjarkursen är viktig och ger en första inblick i språkets uppbyggnad. Det är lätt att man i början tycker att grammatiken är svårt och ibland hopplös att lära sig. Och det kan vara kämpigt innan man får in studievanan. Men håll ut! Bitarna faller på plats så småningom och studietekniken brukar bli bättre snabbt!

Lär dig användbar spanska redan från början

Lära sig spanska tips 4:

till start – Klicka på pilen

Lite grundläggande grammatik är bra att förstå ganska tidigt. Till exempel principen för att böja regelbundna verb i presens, el och la, singular och plural, skillnader mellan svenska och spanska när det gäller genitiv m.m. Men se till att och kombinera inlärningen med mycket grundläggande ord och användbara meningar. Det gör det hela roligare och snabbar på inlärningen.

Skaffa ett bra webbhjälpmedel som komplement till kursen

Lära sig spanska tips 5:

Det är inte dumt alls att, som komplement till kursen, använda ett lättåtkomligt webbhjälpmedel som du kan ha på din mobil eller platta. Gärna med inspelat ljud för kunna höra det korrekta spanska uttalet. En bra webbplats eller app har du nytta av både före och efter kursen. Innehållet ska vara avvägt efter din nybörjarnivå och det ska vara lätt att hitta bland kapitlen. Såklart är svenska till spanska (inte engelska till spanska), att föredra och likaså ljudinspelningar gjorda av lärare med spanska som modersmål.

Sätt upp konkreta mål som passar dig

Lära sig spanska tips 6:

Sätt upp konkreta arbetsmål, som är rimliga och som passar dig. Välj välj en lagom mängd kapitel (eller del av kapitel) och bestäm dig för att den här veckan skall jag lära mig X antal ord och Y antal meningar där ett eller flera av de nya orden ingår.  Börja inte för ambitiöst, det är bättre att öka på om du tyckte att det gick lätt!

Utvärdera målen

Lära sig spanska tips 7:

Utvärdera de egensatta målen tills du hittar en takt som passar dig personligen. Öka eller minska antalet ord och meningar tills du hittat ”din” takt. Det ger bästa resultatet i långa loppet och det höjer dessutom motivationen. Du lär dig på dina villkor. Men det är lätt att bli för bekväm, det skall vara lagom utmaning!

Var rädd om din ”lärotid”

Lära sig spanska tips 8:

Din tid är dyrbar, det kan vara svårt att hitta tiden man önskar för att studera. Dessutom håller ordböcker, utbildningssidor och bloggar skiftande kvalitet i både innehåll och utformning. Det finns faktiskt en hel del felaktigheter utlagt på nätet även på webbplatser där man inte skulle kunna tro det. Problemet är att det är omöjligt för den som inte kan Spanska att avgöra vad som är korrekt och inte.

Presentationen, utformningen och användarvänligheten av appen/sidan är viktigt för en effektiv inlärning. Materialet måste vara logiskt och överskådligt, och i elevens ”kontroll”. Att få bilder med alternativ (meningar och ord) att stega sig igenom, utan överblick, kanske är underhållande men lär du dig det du vill? Och är det användbar spanska för dig?

Tidstjuvar

Lära sig spanska tips 9:

Även de mest populära apparna kan vara tidstjuvar, för att citera inlägget på bloggen Fluentlanguage”I’m not sure that I could come up with many sentences that I am even less likely to use in my life”. Risken är att somliga online appar som bygger på spel, poäng och nivåer tar för mycket av din dyrbara tid i anspråk.

I avsaknad av en lärare som håller takten och bestämmer progressen kan det finnas ett syfte att bli bromsad innan man kan du gå vidare. Det kan man förstå. Å andra sidan lär du dig knappast mer för att du får poäng och avancerar i nivåer. MEN, för vissa passar detta. Spelet och nivåerna kan upplevas som ett stöd. Att det tar längre tid spelar mindre roll. Viktigt är såklart då att man håller fokus på spanskan och inte spelet. Dock är det vad du tycker som spelar roll i slutänden! Känner du att du blir hindrad så välj något annat!

Våga prata

Lära sig spanska tips 10:

Våga praktisera det du lärt dig! Det gör inget om du säger fel. Tvärtom är det en mycket viktig del av inlärningen, man lär av sina misstag! Bor du i Sverige är det kanske bara med läraren och på lektionerna som du kan öva samt när du är på semester i spansktalande land så klart. Har du spansktalande vänner så använd dina nyvunna språkkunskaper på dem! 

Lära sig spanska flytande

Bästa tips för att lära sig spanska flytande 11:

Att spendera några månader i Spanien eller Latinamerika är naturligtvis det allra bästa om du har möjlighet till det. Har du höga ambitioner och vill kunna prata flytande spanska är det nästan en nödvändighet att spendera en längre tid i landet. När du kommit så långt att du gradvis börjar kunna följa med på tv och i tidningar kommer det att gå fort. Många uttryck som används i dagligt tal, tv och radio lär man sig heller inte på skolbänken.  

Motivation är avgörande


Tips för att lära sig spanska 12:

Oavsett vilket mål du har så är det i slutändan motivationen som bestämmer hur mycket du lär dig och hur lång tid det tar. Att bo i Spanien eller vistas där långa perioder är bra, men det är absolut ingen garanti för att du kommer lära dig spanska! Se upp för farorna som påverkar din motivation omedvetet!


lära sig spanska kanarieöarna

Roligt vetande..

Lära sig spanska lättare om du redan kan två språk

Visste du att Förvärvet av ett andra språk är vanligtvis mycket svårare än förvärvet av ett tredje språk. Det säger professor Jon Andoni Duñabeitia från Universidad Nebrija i Madrid i en artikel publicerad på plattformen SchoolEducationGateway (länk till externa artikeln härunder). Bra nyhet för dig som redan lärt dig ett andraspråk!


Extern länk: ”Förvärvet av ett andra språk är vanligtvis mycket svårare än förvärvet av ett tredje språk” – Artikel: Kognitiv vetenskap förändrar språkinlärning.

tips för att lära sig spanska

Kursarrangörer – Spanskakurser/Cursos de español*

Här kan du hitta kursarrangörer och länkar till dessa på din ort:

SPANIEN

Fuengirola
Aenfis Fuengirola
Academia sur
Gran Canaria
Academia El Capitán

SVERIGE

Stockholm
Medborgarskolan
Instituto Cervantes

Göteborg
Medborgarskolan
Folkuniversitetet

Malmö
Medborgarskolan

*Saknar du någon kursarrangör som du tycker bör stå med på listan så gå in under ”kontakt” längst ner på sidan och skicka ett mail till kundtjänst.