Lära sig spanska tips – Nå dina mål med våra 10 bästa tips!

Våra 10 bästa lära sig spanska tips

Vi delar här med oss av våra 10 bästa lära sig spanska tips. Tips som förhoppningsvis kan göra det enklare för dig att nå ditt mål!  Våra 10 …eller  våra 11 bästa lära sig spanska tips:

Börja med en riktig nybörjarkurs

Lära sig spanska tips 1:

Bästa sättet att lära sig spanska är att börja med en nybörjarkurs i spanska på din ort. Du kommer igång och får en bra grund. Det är bra för motivationen och du träffar studiekamrater som du förhoppningsvis även kan studera med. Nybörjarkurser i spanska kan man hitta hos de etablerade kursarrangörerna till exempel Medborgarskolan, ABF, PRO:s cirkelverksamhet eller liknande. Längre ner på sidan hittar du länkar till spanskakurser på din ort. 


Med en bra webbplats eller app som komplement kan du lära dig bra fraser och ord snabbt som gör inlärningen roligare. Det kan till exempel se ut så här :


Räkneord med stavning och uttal 
På restaurangen
På shopping


Var tydligt med ditt slutmål

Lära sig spanska tips 2:

Det är viktigt att man är på det klara med vad man förväntar sig uppnå och vad som är slutmålet. Det är naturligtvis olika för olika personer. Att lära sig spanska flytande, om det är ambitionen, tar tid. Att kunna prata lite grand och förstå daglig konversation hyfsat går snabbare. Var realistisk!

Ha tålamod

Lära sig spanska tips 3:

Nybörjarkursen är viktig och ger en första inblick i språkets uppbyggnad. Det är lätt att man i början finner grammatiken överväldigande och ibland hopplös och det kan vara kämpigt innan man får in studievanan. Men håll ut! Bitarna faller på plats så småningom och studietekniken brukar bli bättre snabbt!

Lär dig användbara fraser redan från början

Lära sig spanska tips 4:

Haka inte upp dig för mycket på regler och grammatik i början om det känns svårt, se till att och kombinera inlärningen med mycket ord och fraser. Det gör det hela roligare och snabbar på inlärningen, ”och hjälper” den grammatiska inlärningen nu och senare. 

Skaffa ett bra webbhjälpmedel som komplement till kursen

Lära sig spanska tips 5:

Inlärningen blir extra effektiv om du, som komplement till kursen, använder ett onlineverktyg (webbutbildning/app). Välj en app eller utbildningswebbplats där du kan fokusera på ord och fraser med korrekt uttal. Här kan du lära dig och repeteraTips lära sig spanska ord och meningar när du inte har tillgång till din lärare på kursen du går. Appen/webbsidan bör ha en logisk och lättnavigerad kapitelindelning där du har kontrollen över vad du vid varje tillfälle vill veta. Svenska till spanska (inte engelska till spanska), är att föredra (om man är svensk) och likaså ljudinspelningar gjorda av lärare med spanska som modersmål.

Sätt upp konkreta mål som passar dig

Lära sig spanska tips 6:

Sätt upp konkreta arbetsmål, som är rimliga och som passar dig. Välj välj en lagom mängd kapitel (eller del av kapitel) och bestäm dig för att den här veckan skall jag lära mig X antal ord och Y antal meningar där ett eller flera av de nya orden ingår.  Börja inte för ambitiöst, det är bättre att öka på om du tyckte att det gick lätt!

Utvärdera målen

Lära sig spanska tips 7:

Utvärdera de egensatta målen tills du hittar en takt som passar dig personligen. Öka eller minska antalet ord och meningar tills du hittat ”din” takt. Det ger bästa resultatet i långa loppet och det höjer  dessutom motivationen. Du lär dig på dina villkor.

Var rädd om din ”lärotid”

Lära sig spanska tips 8:

Din tid är dyrbar, det kan vara svårt att hitta tiden man önskar för att studera. Dessutom håller ordböcker, utbildningssidor och bloggar skiftande kvalitet i både innehåll och utformning. Det finns faktiskt en hel del felaktigheter utlagt på nätet även på webbplatser där man inte skulle kunna tro det. Problemet är att det är omöjligt för den som inte kan Spanska att avgöra vad som är korrekt och inte.

Presentationen, utformningen och användarvänligheten av appen/sidan är mycket viktigt för en effektiv inlärning. Materialet måste vara logiskt och överskådligt, och i användarens kontroll. Att få bilder med alternativ (meningar och ord) att stega sig igenom, utan överblick, kanske är underhållande men känns knappast som tidseffektiv inlärning.

Tidstjuvar

Lära sig spanska tips 9:

Även de mest populära apparna kan vara tidstjuvar, för att citera inlägget på bloggen Fluentlanguage”I’m not sure that I could come up with many sentences that I am even less likely to use in my life”. Online appar som bygger på spel, poäng och nivåer tar också onödig tid i anspråk och gör inlärningen ineffektiv. Du lär dig inte mer för att du får poäng och avancerar i nivåer. Förutom att det går åt mer tid är det lätt att det blir fokus på ”spelet” istället och det hela blir en lek. Nej, du märker själv när ord och fraser börjar sitta kvar i minnet utan spel och poäng.

Våga prata

Lära sig spanska tips 10:

Våga praktisera det du lärt dig! Det gör inget om du säger fel. Tvärtom är det en mycket viktig del av inlärningen, man lär av sina misstag! Bor du i Sverige är det kanske bara med läraren och på lektionerna som du kan öva samt när du är på semester i spansktalande land så klart. Har du spansktalande vänner så använd dina nyvunna språkkunskaper på dem! 

Lära sig spanska flytande

Bästa tips för att lära sig spanska flytande 11:

Att spendera några månader i Spanien eller Latinamerika är naturligtvis det allra bästa om du har möjlighet till det. Har du höga ambitioner och vill kunna prata spanska flytande är det nästan en nödvändighet att spendera en längre tid i landet. När du kommit så långt att du gradvis börjar kunna följa med på tv och i tidningar kommer det att gå fort. Många uttryck som används i dagligt tal, tv och radio lär man sig heller inte på skolbänken.  

Kursarrangörer*

Här kan du hitta kursarrangörer och länkar till dessa på din ort:

Spanska kurs Gran Canaria (Las Palmas):

Academia El Capitán

Spanskakurser Stockholm:

Medborgarskolan
Instituto Cervantes

Spanskakurser Göteborg:

Medborgarskolan
Folkuniversitetet

Spanskakurser Malmö:

Medborgarskolan

*Om du saknar någon ort och kursarrangör på listan så gå in under ”kontakt” längst ner på sidan och skicka ett mail till kundtjänst.