Hoppa till innehåll

5. Klockan

Vi lär dig klockan på spanska! Eller rättare sagt tidsuttrycken. Kvart i , kvart över, halv etc. När säger man a las? Och vad är skillnaden på a las och son las?

Och visste du att på svenska säger vi till exempel ”halv tre” men på spanska säger man tvärtom ”tres y media”, timslaget och halvtimmen efteråt. Verkar det krångligt? Lugn, vi förklarar så du förstår längre ner på sidan!

Längst ner hittar du även en länk till spanska övningar Klockan, där du kan öva på det du lär dig på den här sidan.

Vi förklarar logiken på ett lättförståeligt sätt längre ner!

I tabellen hittar du exempel med tillhörande ljudinspelning för korrekt uttal. Mycket bra att kunna även på semestern.

[addtoany]
Vad är klockan?¿Qué hora es?
Klockan är ettEs la una
Klockan är fem över tvåSon las dos y cinco
Klockan är tio över tvåSon las dos y diez
Kvart i treTres menos cuarto
Klockan är treSon las tres
Klockan är halv fyraSon las tres y media
Kvart över femCinco y cuarto
Hur dags?¿A qué hora?
När börjar det?¿Cuándo empieza?
Vilken tid slutar det?¿A qué hora termina?

Klockan på spanska – Vi förklarar!

Verkar det svårt? Det är det inte egentligen, det är bara några få saker du behöver lära dig för att förstå det här med ”i”, ”över” och ”halv”.

Klockslag ”i” på spanska

När du vill säga att klockan är ”i” något, till exempel fem i tre så använder du ordet ”menos” som betyder minus. Man säger alltså ordagrant ”Tre minus fem” (Tres menos cinco). I exemplet härunder är klockan 7 minuter i 2:

Klockan på spanska - fem i två

Son las dos menos siete

Klockslag ”över” på spanska

När du vill säga att klockan är ”över” något, till exempel fem över två så använder du ordet ”y” som betyder och på spanska. Man säger alltså ”Två och fem” (dos y cinco) så klockan är fem över två blir Son las dos i cinco. Följaktligen om vi vill säga kvart över två på spanska så blir det:

Vad är klockan på spanska - ¿Qué hora es?

Son las dos y cuarto

Klockslag ”halv” på spanska

Klockan är halv två på spanska heter es la una y media. Du använder alltså ordet ”media” för halv. Lägg märke till att man säger ”y” (och) tillsammans med föregående hel timme. Det här är lite lurigt i början eftersom vi på svenska däremot gör tvärtom, där ”timmen” det är fråga om kommer efter ordet för halv. Till exempel säger vi på svenska halv fyra medans man på spanska säger ”tres y media”. Om vi översätter det i rak ordföljd till svenska så säger man alltså ”tre och halv” (Det här syftar alltså på klockslaget tre + halv (halv=30 min).

”Es la” eller ”son las”

När man vill veta vad klockan är på spanska så säger man oftast: ¿Qué hora es? Det betyder rakt översatt vilken timme är det eller vad är timmen. Ordet klocka förekommer inte på samma sätt som på svenskan när man pratar tid. Känner man till det så är det lättare att förstå logiken med tidsuttrycken på spanska då dessa, språkligt sett, utgår från dygnets timmar istället för som på svenskan där substantivet klockan är centralt begrepp, såsom: hon är -”den är” – ”klockan är”

Notera att när du ska säga att klockan är halv två på spanska så säger du es la una y media. Däremot om du till exempel vill säga att klockan är halv fyra så säger du son las tres y media. Det är för att i första fallet så syftar uttrycket på klockans timme 1 (ett) medans y andra fallet så syftar uttrycket på klockans timmar tre (3).

Det är verbet Ser (att vara) som används när man syftar på att klockslaget ”är” något. Timmen ett är singular och timmarna tre är plural. ”Den är” (alltså timmen) blir då Es la och ”de är” (timmarna tre) blir son las när vi böjer verbet ser (att vara).

Spanska övningar klockan

Klicka på länken här bredvid så hittar du övningar där du själv får fylla i svaren: Spanska övningar klockan.

Olika ord för klocka på spanska

Det kan också vara bra att kunna skilja på klocka och klocka! Klockan du har på armen till exempel heter (el) reloj* på spanska, ringklocka av typen som finns i tornet på kyrkan heter (la) campana och ringklockan på din dörr heter (el) timbre.

*Spanska klockmärken

Det är inte så svårt att förstå logiken när de gäller klockan. Dessförinnan måste du såklart lära dig siffrorna och numren på spanska! Kom ihåg att klockan på Gran Canaria (och alla kanarieöarna) är en timme MINDRE än i Sverige.

klockan på spanska

Klockan på spanska

error: Content is protected !!