Hoppa till innehåll

Klockan på spanska

klockan på spanska - Lektion 5
  • av

Vi lär dig klockan på spanska! Eller rättare sagt tidsuttrycken. Kvart i , kvart över, halv etc. När säger man a las? Och vad är skillnaden på a las och son las?

Och visste du att på svenska säger vi till exempel ”halv tre” men på spanska säger man tvärtom ”tres y media”, timslaget och halvtimmen efteråt. Verkar det krångligt? Lugn, vi förklarar så du förstår längre ner på sidan!

Längst ner hittar du även en länk till en övning där du kan kolla hur mycket du lärt dig. Men det finns en del du behöver gå igenom på den här sidan först😉!

Vi förklarar logiken på ett lättförståeligt sätt längre ner!

I tabellen hittar du exempel med tillhörande ljudinspelning för korrekt uttal. Mycket bra att kunna även på semestern.

Verkar det svårt? Det är det inte egentligen, det är bara några få saker du behöver lära dig för att förstå det här med ”i”, ”över” och ”halv”.

När du vill säga att klockan är ”i” något, till exempel fem i tre så använder du ordet ”menos” som betyder minus. Man säger alltså ordagrant ”Tre minus fem” (Tres menos cinco). I exemplet härunder är klockan 7 minuter i 2:

Klockan på spanska

Son las dos menos siete

När du vill säga att klockan är ”över” något, till exempel fem över två så använder du ordet ”y” som betyder och på spanska. Man säger alltså ”Två och fem” (dos y cinco) så klockan är fem över två blir Son las dos i cinco.

Följaktligen om vi vill säga kvart över två på spanska så blir det:

Kvart över två på spanska

Son las dos y cuarto

Klockan är halv två på spanska heter es la una y media. Du använder alltså ordet ”media” för halv. Lägg märke till att man säger ”y” (och) tillsammans med föregående hel timme.

Det här är lite lurigt i början eftersom vi på svenska däremot gör tvärtom, där ”timmen” det är fråga om kommer efter ordet för halv. Till exempel säger vi på svenska halv fyra medans man på spanska säger ”tres y media”.

Om vi översätter det i rak ordföljd till svenska så säger man alltså ”tre och halv” (Det här syftar alltså på klockslaget tre + halv (halv=30 min).

När man vill veta vad klockan är på spanska så säger man oftast: ¿Qué hora es? Det betyder rakt översatt vilken timme är det eller vad är timmen. Ordet klocka förekommer inte på samma sätt som på svenskan när man pratar tid.

När du känner till det så är det mycket lättare att förstå logiken med tidsuttrycken på spanska. Tidsuttrycken utgår alltså från dygnets timmar istället för som på svenskan där substantivet klockan är centralt begrepp, såsom: hon är -”den är” – ”klockan är”

Notera att när du ska säga att klockan är halv två på spanska så säger du es la una y media. Däremot om du till exempel vill säga att klockan är halv fyra så säger du son las tres y media.

Det är för att i första fallet så syftar uttrycket på klockans timme 1 (ett) medans y andra fallet så syftar uttrycket på klockans timmar tre (3).

Det är verbet Ser (att vara) som används när man syftar på att klockslaget ”är” något. Timmen ett är singular och timmarna tre är plural.

Den är” (alltså timmen) blir då Es la och ”de är” (timmarna tre) blir son las när vi böjer verbet ser (att vara).

Klicka på länken här bredvid så hittar du en övning där du där du själv får fylla i det rätta svaret på spanska: Spanska övning klockan.

Det kan också vara bra att kunna skilja på klocka och klocka! Klockan du har på armen till exempel heter (el) reloj* på spanska.

Ringklocka av typen som finns i tornet på kyrkan heter (la) campana och ringklockan på din dörr heter (el) timbre.

*Spanska klockmärken

Det är inte så svårt att förstå logiken när de gäller klockan. För att lära sig måste man såklart har lärt sig siffrorna och numren på spanska!

Du vet väl också att det kan skilja en timme i tid i Spanien!? På Gran Canaria (och alla kanarieöarna) är det en timme MINDRE än i Sverige och på spanska fastlandet.

klockan är fyra på spanska
error: Content is protected !!