5. Klockan

Vi lär dig klockan på spanska! Eller rättare sagt tidsuttrycken. kvart i , kvart över, halv etc.

Exempelfraser med tillhörande ljudinspelning för uttal. Mycket bra att kunna även på semestern.

Det är enkelt! Längre ner på sidan förklarar vi logiken på ett lättförståeligt sätt! Kom ihåg att klockan på Gran Canaria (och alla kanarieöarna) är en timme MINDRE än i Sverige.

Vad är klockan?¿Qué hora es?
Klockan är ettEs la una
Klockan är fem över tvåSon las dos y cinco
Klockan är tio över tvåSon las dos y diez
Kvart i treTres menos cuarto
Klockan är treSon las tres
Klockan är halv fyraSon las tres y media
Kvart över femCinco y cuarto
Hur dags?¿A qué hora?
När börjar det?¿Cuándo empieza?
Vilken tid slutar det?¿A qué hora termina?

Klockan på spanska – Vi förklarar!

Verkar det svårt? Det är det inte egentligen, det är bara några få saker du behöver komma ihåg; När du vill säga att klockan är ”i” något, till exempel fem i tre så använder du ordet ”menos” som betyder minus. Man säger alltså ordagrant ”Tre minus fem” (Tres menos cinco).

När du vill säga att klockan är ”över” något, till exempel fem över två så använder du ordet ”y” som betyder och. Man säger alltså ”Två och fem” (dos y cinco) så klockan är fem över två blir Son las dos i cinco.

När man ska säga halv används ordet ”media” som betyder halv. Man säger alltid ”y” tillsammans med föregående hel timme. Lite lurigt kanske då vi på svenska gör tvärtom, vi säger halv fyra medans man på spanska säger ”tres y media”.

Det kan också vara bra att skilja på klocka och klocka! Klockan du har på armen till exempel heter (el) reloj på spanska, ringklocka av typen som finns i tornet på kyrkan heter (la) campana och ringklockan på din dörr heter (el) timbre.

Siffrorna behöver du såklart kunna, de lär du dig här!

klockan på spanska