Hoppa till innehåll

Spanska på restaurangen

  • av
spanska på restaurangen

Spanska på restaurangen – Hur säger man Ett bord för fyra! Har ni dagens rätt? Vad rekommenderar ni? Fisk, kotlett, oxfilé, medium eller välstekt? Notan tack!

Lär dig de de vanligaste användbara uttrycken för restaurangbesöket! För att lyssna på det korrekta uttalet klickar du på playknappen till höger om meningen!

Du hittar också länk till övningsquiz längre ner på sidan.

När stänger köket?¿A qué hora cierra la cocina?
Hallå kyparn!¡Oiga camarero!
Ett bord för fyraUna mesa para cuatro por favor!
Kan jag få se menyn?¿Puedo ver el menú, por favor?
Menyn tack!La carta por favor!
Har ni dagens rätt?¿Tenéis menú del dia?
Vad har ni för varmrätt?¿De segundo qué hay?
Och vad har ni till efterrätt?¿Y de postre qué hay?
Har ni bestämt er?¿Se han decidido?
Vad rekommenderar ni?¿Qué me recomiendas?
Jag rekommenderar er paellan!Les recomiendo la paella!
Och vad önskar ni dricka?¿ Y para beber qué desean?
Husets rödvinVino tinto de la casa
Det är gott!Está rico!
Det smakar mycket bra!Está muy bueno!
Hur vill ni ha köttet?¿Como quiere la carne?
MediumMedio hecha
VälstektBien hecha
OljaAceite
VinägerVinagre
DukMantel
BordMesa
StolSilla
BarnstolSilla para niños
FiskPescado
KotlettChuleta
OxfiléSolomillo de ternera
FläskfiléSolomillo de cerdo
SaltSal
PepparPimienta
Crudo
Pommes fritesPatatas fritas
NotanLa cuenta

Relaterat: Introduktion till kapitlen, Så beställer du öl på rätt sätt i Spanien

Annons:

Spanska Quiz på mobil

I Spanien kan du få en bit mat på många ställen. Det behöver inte vara en renodlad restaurang. I kapitlet På baren/caféet hittar du fler ord och utryck som är bra att kunna på barrundan i Spanien.   

Det spanska köket hör till den absoluta toppen i Europa. Mat och restaurangbesök är en viktig del av den spanska kulturen. Spanska traditionella rätter har stor variation och vad som är typiskt varierar från region till region.

Här 10 typiska spanska rätter som du verkligen måste testa om du inte gjort det redan:

1. Tortilla Española

Potatisomelätt på spanskt vis, enkel men ändå inte så lätt att göra för den ovane. Som det låter innehåller den ägg och potatis. Kan ätas närsomhelst och funkar även bra på spanskt ”pan” på utflykten.

2. Gambas al ajillo

Har du inte provat får du absolut inte missa den här! Beställs som förrätt eller tapasrätt och består av räkor stekta i vitlöksolja med lite sting av en lagom mängd pepparfrukt. Serveras i ett litet lerkärl med rikligt med olja. Rätten är en riktig klassiker!

3. Calamares a la romana

Friterade bläckfiskringar. Beställ dem som tapas eller på en tallrik med papas arrugadas eller pommes frites. Supergott med aleoli till!

4. Jamón Serrano

Det är Lufttorkad skinka enligt konstens alla regler. Beställer du det som förrätt på restaurang eller som tapas får du den oftast på en tallrik med några skivor enkelt smakfullt presenterat. Jamón Iberico är skinka som kommer från svinrasen som härstammar från iberiska halvön. En Pata Negra skinka, som anses extra delikat, kommer från en iberisk gris med mörk hud och svarta klövar. För att få heta Pata Negra måste dessutom båda föräldrarna ha mörk hud och svarta klövar.

5. Paella

Troligen den kändaste spanska rätten av alla! Innehållet kan variera men basen är ris och saffran med en variation av mixen fisk, kanin, kyckling, skaldjur m.m. Det är bara att fråga kyparen vad som ingår idag. Tillagas ofta över öppen eld i en paellera när släkten samlas på söndagens utflykt.

6. Papas arrugadas con mojo

Salta kanariska skrynkliga potatisar med mojosås! Enkelt men delikat! Mojosåsen innehåller bland annat olja, mycket vitlök och pimentón.

7. Ensaladilla Rusa

En lyxig potatissallad kan man säga. Innehåller bland annat ägg, potatis, majonäs, gröna ärtor, morötter och oliver.

8. Patatas Bravas

Friterad potatis, ofta tärnad, i en god bravasås. Såsen görs inte exakt lika på alla ställen förstås men i den riktiga finns olja, vitlök, mjöl, pimentón och kycklingbuljong eller grönsaksbuljong. Låt er inte luras av färgen, en äkta Salsa Brava innehåller inte tomat.

9. Potaje

Beställ in en Potaje när du är på kanarieöarna och du får den godaste grönsakssoppa du ätit!

10. Gazpacho

En kall grönsakssoppa med tomatbas. Gott och uppfriskande på heta sommardagar!

Har du planer på att jobba på restaurang eller bar i Spanien eller vill du bara lära dig mer spanska på temat krog, mat och kök? På UtilTalk hittar du till exempel vad sakerna i köket heter på spanska!

Ska man ta betalt eller betala så måste man såklart kunna siffrorna och räkneorden. När du börjar få upp ordförrådet och lärt dig en del bra fraser är det dags att förstå språkets uppbyggnad. Att lära sig böja verb i presens är en bra början. Under rubriken Grammatik på den här webbplatsen hittar du lite mer grunder till exempel spanska verb presens!

Beställa mat på spanska
Beställa mat på spanska
error: Content is protected !!