Hoppa till innehåll

Veckodagar på spanska

  • av
veckodagar spanska - måndag till söndag

Veckodagar spanska – I den här lektionen lär du dig alla veckodagarna på spanska! Vi förklarar en enkel men viktig skillnad i grammatik mellan svenskan och spanskan! Det måste du kunna! Du hittar det under rubriken Veckodagar spanskaviktigt att känna till tillsammans med några exempelmeningar!

Ljudinspelningarna på den här webbplatsen är gjorda av spanskalärare med spanska som modersmål!

Måndag(el) Lunes
Tisdag(el) Martes
Onsdag(el) Miércoles
Torsdag(el) Jueves
Fredag(el) Viernes
Lördag(el) Sábado
Söndag(el) Domingo

Veckodagarna spanska – viktigt att känna till

Veckodagarna på spanska är maskulina. Det betyder att man använder el eller los tillsammans med veckodagen i bestämd form. En viktig skillnad från svenskan är att man i spanskan inte använder prepositionen ”på” tillsammans med veckodagen utan istället den bestämda formen.

Några exempelmeningar:

Flyget går på söndag morgonEl avión sale el domingo por la mañana
På lördagarna rider jagLos lunes monto a caballo
På onsdag klockan sju har jag fotbollsmatchEl miércoles a las siete tengo partido de futbol
Idag är det tisdagHoy es martes
Relaterat:
AyerIgår
HoyIdag
MañanaImorgon
Pasado mañanaI Övermorgon
veckodagarna på spanska

Veckodagar spanska – Var kommer namnen ifrån?

Det finns många teorier om hur våra veckodagar kom till och varifrån de fått sina namn. Man är ändå ganska säker på att det var babylonierna som från början skapade det som vi idag känner till som veckan.

Invånarna i det forntida Babylon var astronomer och utvecklade en kalender för att förutsäga månens och planeternas rörelser, inklusive ett nytt sätt att se på stjärnorna.  Därför blev Jordens och solens rörelse en naturlig utgångspunkt i begreppen för dagar och år. Att veckodagarna blev sju kan ha haft att göra med att sju var ett mystiskt nummer för sumererna och babylonierna. Vi vet i alla fall att varje veckodag associerades med en av de sju himlakropparna: – Lunes: Luna – Martes: Marte  – Miércoles: Mercurio – Jueves: Júpiter – Viernes: Venus  – Sábado: Saturno – Domingo: Sol.

De spanska veckodagarnas namn är alltså härledda från dessa himmelska kroppar. Saturno blev därefter Sábado med influenser från hebreiskan (”Shabat”, vila på hebreiska). Sol blev senare Domingo och kommer från latinets dies Dominicus,”Herrens dag”.

Lär dig mer på temat tid…

Till exempel månaderna eller årstiderna eller att säga vad klockan är. Klicka på länkarna för att komma till kapitlen med uttal och ljud.


Hur böjer man verb på spanska? Häng med så förklarar vi på ett enkelt sätt! Klicka här spanska verb presens! Läs också: Spanska fraser – Introduktion till kapitlen.

error: Content is protected !!