2 .Veckodagarna

Veckodagar spanska – Lär dig alla veckodagarna på spanska! Här får du också med dig korrekt uttal (Tryck på play knappen)!

Måndag(el) Lunes
Tisdag(el) Martes
Onsdag(el) Miércoles
Torsdag(el) Jueves
Fredag(el) Viernes
Lördag(el) Sábado
Söndag(el) Domingo

Hur böjer man verb på spanska? Häng med så förklarar vi på ett enkelt sätt! Klicka här spanska verb presens!

Veckodagar spanska

Veckodagarnas namn på spanska – Var kommer de ifrån?

Det finns många teorier om hur våra veckodagar kom till och varifrån de fått sina namn. Man är ändå ganska säker på att det var babylonierna som från början skapade det som vi idag känner till som veckan.

Invånarna i det forntida Babylon var astronomer och utvecklade en kalender för att förutsäga månens och planeternas rörelser, inklusive ett nytt sätt att se på stjärnorna.  Därför blev Jordens och solens rörelse en naturlig utgångspunkt i begreppen för dagar och år. Att veckodagarna blev sju kan ha haft att göra med att sju var ett mystiskt nummer för sumererna och babylonierna. Vi vet i alla fall att varje veckodag associerades med en av de sju himlakropparna: – Lunes: Luna – Martes: Marte  – Miércoles: Mercurio – Jueves: Júpiter – Viernes: Venus  – Sábado: Saturno – Domingo: Sol.

De spanska veckodagarnas namn är alltså härledda från dessa himmelska kroppar. Saturno blev därefter Sábado med influenser från hebreiskan (”Shabat”, vila på hebreiska). Sol blev senare Domingo och kommer från latinets dies Dominicus,”Herrens dag”.

Relaterat:

Månader och årstider hittar du i tabellen här nedanför. För att lära dig uttalet klicka på länken här: Grunder – 3. Månader och årstider

JanuariEnero
FebruariFebrero
MarsMarzo
AprilAbril
MajMayo
JuniJunio
JuliJulio
AugustiAgosto
SeptemberSeptiembre
OktoberOctubre
NovemberNoviembre
DecemberDiciembre
VårPrimavera
SommarVerano
HöstOtoño
VinterInvierno

Några förnuftiga ord om varför man ska lära sig lite spanska extern LÄNK…